Hovedside ] [ Nyhetsarkiv ] Historikk ] Trening ] Stevner ] Medlemsinfo ] Styret ] Utdanning ]

ARBEIDSKRAVSANLYSE - EN SAMMENLIKNING MED BRYTING

Under VM i 1998 i gresk-romersk bryting ble det gjennomført et forskningsprosjekt som utarbeidet en arbeidskravsanalyse for bryting på topp internasjonalt seniornivå. Norske og svenske forskere var med i studien som skulle beskrive arbeids- og hvileintervallene, melkesyrekonsentrasjon og egenopplevd anstrengelse. Det er nærliggende å tro at studien vil ha stor relevans for judo. Blant annet var den effektive kamptida for bryterne på 5 min (fra 1999 ble denne endret til 2 x 3 min med 30 sek pause mellom).

     
Den høyeste frekvensen av arbeidsperioder for bryterne ligger mellom 10 og 40 sek mens hvileintervallene ligger mellom 5 og 15 sek. Dette samsvarer godt med Wayland Pulkkinens undersøkelse om judo. Melkesyrekonsentrasjonen ble på bryterne målt til å være et gjennomsnitt på14,8 millimol/liter blod (mmol/l). Finalekamper hadde ikke vesentlig høyere melkesyrekonsentrasjon enn andre kamper.

                       
Etter kampene ble bryterne også bedt om å gi en egenvurdering av opplevd anstrengelse og trøtthet etter den såkalte RPE-skalaen. Med andre ord skulle de oppgi hvilke muskler de var mest slitne i. Størsteparten (53,3%) opplevde anstrengelsen størst i underarmene, deretter kom deltamuskulaturen (17,4%), biceps (12%) og lårmuskulaturen (8,7%). Vi kjenner ikke til undersøkelser for judo gjort etter RPE-skalaen, men det ville ikke overraske om mye var likt.

Kilde: Per Tveit, Sander Csergö, Johnny Nilsson og Per E. Refsnes: "Arbeidskravsprofil, melkesyrekonsentrasjon i blod og opplevd anstrengelser under VM i 1998 og 1999 i gresk-romersk bryting"

23.08.2003 S.J.

Til toppen