Hovedside ] [ Nyhetsarkiv ] Historikk ] Trening ] Stevner ] Medlemsinfo ] Styret ] Utdanning ]

Filmkveld for de Borgerlige konfirmantene i Levanger/Verdal med påfølgende diskusjon

Onsdag 18. februar var det filmframsyning for de borgerlige konfirmantene i auditoriet på Frol ungdomsskole. Og filmen – den handler om nynazismen i Venice Beach i Los Angeles. Filmens navn ”American History X” henspeiler i filmen til det nye faget rektor Sweeney oppretter for Danny, en av de to hovedpersonene i filmen. Danny hadde skrevet en stil basert på ”Mein kampf” av Adolf Hitler, og framstilt Hitler som en borgerrettighetsforkjemper.

Læreren hans Murray, tidligere kjæreste med Dannys mor og av jødisk opprinnelse, reagerer på denne framstillingen og kontakter rektor Sweeney. Filmtittelens X handler om det ukjente og som Murray sier til Doris, mor til de to de to brødrene Derek og Danny ”Doris, du vet ingenting om den verden ungene dine lever i”. Det hender at foreldre lukker øynene for hva barna dere bedriver. De vil ikke vite. Slik var det også med Doris. Hun så bare det beste i guttene, og ville ikke vite om sønnenes nynazistiske aktiviteter.

Rektor Sweeney aksepterer ikke at den unge Danny skal gå i sin brors blodige fotspor. Broren Derek er en voldsom og profilert nynazist i nærmiljøet. Danny blir derfor pålagt av Sweeney å skrive en stil til neste dag om sin egen bror. Derek blir samme dag løslatt etter tre års soning for drapet på to svarte ungdommer som forsøkte å stjele bilen hans i starten av filmen.

Forut for filmen ble ungdommene orientert om de filmatiske teknikkene med filmen av en av elevene på medialinja ved Levanger vgs. Det som preger filmen er at de retrospektive scenene er filmet i svart/hvitt. Dette levner ingen tvil i filmen om at dette er filmens tilbakeblikk. Nåtiden er i farger, med unntak av en amatørfilm der brødrene Derek og Danny var smågutter, som også er i farger. Samtidig er denne scenen et frampek. I amatørfilmen blir den eldste broren Derek stående alene på stranden, akkurat som det som blir filmens slutt – at den yngste broren Danny blir drept av en svart ungdom. 

Alf Birger Rostad fra Levanger judoklubb skulle lede en samtale og diskusjon etter filmen. I forkant av framvisningen delte han ut et ark med en del spørsmål til ettertanke og som skulle være gjenstand for den påfølgende debatten. Gjennom filmen var det en del prating, noe som er vanlig for unge mennesker. De må behandle inntrykkene underveis. Denne filmen er preget av vold og overgrep så vel fysisk som mentalt. I forbindelse med et samleie som er filmens anslag helt i starten ble denne scenen kommentert høylytt av tilskuerne. Under de groveste voldsscenene var det imidlertid helt stille. Dette må man oppfatte som at inntrykkene dette ga var sterke. Debatten ble like mye en diskusjon om moral som at den også fungerte som en debriefing av de voldsomme scenene i filmen.

Det var imponerende da en av konfirmantene hadde kjennskap til at hakekorset, eller swastikaen er hinduenes og buddhistenes symbol og vesentlig eldre enn nazistenes hakekors.

I løpet av diskusjonen ble volden og kriminaliteten kritisert og fordømt. Den scenen noen av jentene reagert sterkest på var den mannlige voldtekten av Derek i dusjen i fengslet. Alf stilte spørsmål om hva som skjer videre med familien til den drepte Danny og om det er noe håp for eldstebroren Derek? En av jentene hadde en ganske detaljert beskrivelse, som beskrev en framtid der det går bra for familien og for Derek som har forlatt nynazisme og rasisme. Kanskje var dette starten på manus til oppfølgeren: American History Y?

Spørsmål til diskusjon
 

·     Hva er filmens budskap?

  • Hva påvirker brødrenes syn på verden? 
  • Er det noe i filmen som samfunnet kan ta lære av med hensyn til aksept og respekt?
  • Hva får Derek til å forandre sitt syn på verden? 
  • Kan filmen hjelpe oss å forstå hvem som blir rasister?  
  • I filmen får Derek fremmedfiendtlige holdninger fra faren, hvordan spiller foreldres holdninger inn på barn?
  • Hvor går grensen for ekstremistiske holdninger?
  • Hva får mennesker til å ha slike holdninger?
  • Hvilken betydning har symbolene i filmen for oss i dag?  
  • Etterlater filmen deg med en positiv tro på mennesket?



23.02.09 A.B.R
Til toppen