Hovedside ] [ Nyhetsarkiv ] Historikk ] Trening ] Stevner ] Medlemsinfo ] Styret ] Utdanning ]

HUMANISTISKE KONFIRMANTER PÅ MATTA

Dette var desidert en av de mest disiplinerte gruppene vi har hatt, selv om et par av jentene hadde litt problemer med å gjennomføre teknikkene. Anfektelsen var mer at dette var utenfor trygghetssonen enn at de fysisk ikke klarte å gjennomføre de. En av mødrene spurte om hvorfor de fikk prøve strangulering. Min tilnærming til livet er at det kan være forbundet med smerte. En av de største smertene er den akutte, den du ikke forventet, den som virkelig kan slå beina unna deg. Hvordan skal vi forberede oss på disse opplevelsene, som de fleste av oss vil oppleve. Jeg tror at ved å forberede seg fysisk vil dette bidra til å bygge en mental beredskap. 


Alf Birger Rostad bruker judo som innfallsvinkel for å diskutere etikk og moral med konfirmantene (Arkivfoto 2009)

Et holdegrep kan for enkelte oppleves klaustrofobisk og framkalle en panisk reaksjon. Lærer du deg å takle dette har du flyttet grenser for hva du kan håndtere. I judo vil man i løpet av et par sekunder bli kastet, oppleve at motstanderen effektuerer et armbend eller holdegrep i løpet av svært kort tid. Det som imidlertid kan oppleves som svært akutt er stranguleringer. Disse effektueres i løpet av svært få sekunder. Det som skjer er stopp av blodstrømmen til hjernen og umiddelbar stopp av åndedrettet. I judo lærer man å takle denne type teknikker og får verktøy for å håndtere disse såvel som teknikker for å motstå og arbeide seg ut av disse. Skal man lykkes må dette skje i en tilstand av fokus, målrettethet og evnen til å finne løsninger på akutte og voldsomme teknikker. I sum blir dette et viktig bidrag til å takle umiddelbart oppstående situasjoner, unngå paniske reaksjoner og samtidig utøve adekvate handlinger.

Det var ca 25 stk i hver gruppe lørdag 16. januar på hegle. Hjelpere var Ragnhild Holbø, Jørgen Hansen og Sondre Hov Naavik.

Alf



11.02.2010 S.J


Til toppen